090 292 045 – svaka beba zaslužuje flašicu toplog mlijeka!

Ispričat ćemo vam jednu priču. Priču o snazi jednog malog sela, njegovom stanovništvu rasutoj po zemljinoj kori, njihovom ujedinjenju i beskrajno dirljivom djelovanju. Priču o nama, vama i nekim od njih nepoznatim ljudima, koji se prepoznaju u jednom – dobru. Priču dostojnu školskih udžbenika o životnim lekcijama.

Gospodina Bekira, iz Bratunca, Avdagine njive, znaju svi mještani ovog grada, a sada za njega znamo i mi iz Sarajeva, a evo – znat ćete i vi. 
Želimo unaprijed da vam se izvinimo ako nećete baš najbolje razumjeti naše poduže pisanje, ali to je posljedica naših uzburkanih emocija koje se uprkos povratku kući još nisu slegle. Možda baš zato što smo se mi vratili – kući, na toplo, sigurno, u obilje hrane.
Jučer smo primili poruku gospođe Raseme. Rasema nam piše kako je njen brat Bekir prije 4 godine otišao u Francusku, i da je prije nekoliko mjeseci dobio poziv od jednog mladog oca koji ga moli da mu ustupi kuću da u njoj prezimi, jer sa ženom, curicom od 5 godina i bebom nema gdje. Gospodin Bekir je nesebično ustupio kuću, a ubrzo je saznao da porodica doslovno nema hrane 🙁 Brzo smo kontaktirali našu desnu ruku za područje Bratunca i Srebrenice, našu dragu Nihadu, te smo došli do broja mladog oca. Ali on je nedostupan. Jer mjesecima žive bez struje. Nihada i Rasema su doslovne digle cijelo selo, i brzo smo saznali da beba ima pet mjeseci, da se zove Adnan i da nema ni odjeće, ni kolica ni nosiljku koja mu je potrebna kad ide na kontrolu. O pelenama, mlijeku nećemo pisati – suvišno je. 
Krenuli smo, onako prilično naslijepo, natrpavši pun gepek zahvaljujući svima vama koji prilikom kupovine vašim bebama ne zaboravite naše, vama koji prilikom podizanja plaće ne zaboravite naš račun, vama koji u tržni centar nosite dvije korpe – jednu za porodicu, a drugu za Obraduj nekoga porodicu. Krenuli smo molivši Boga da ne žive na nepristupačnom mjestu, molivši da pomoć dostavimo onako kako treba – brzo, efikasno, onako kako nam vi u emanet ostavljate – da ne dozvolimo da beba zanoći mokra, gladna, bez odjeće.
Rasema nam je put do kuće objasnila tako slikovito da smo iz prve pronašli kuću. Kuću na vrh malog brda, nekako posljednju u selu, iz koje se nazire slabašni dim. A ispred kuće mama i Adnan. U šoku – ko nas je to poslao, je li to donosimo hranu i pelene. Suze na ivicama očiju titraju, a ona govori :”Bekir je i previše učinio”
Dok nas je Adnanova majka uvodila u kuću osjetili smo gorčinu i razočarenje kada smo vidjeli u šta se pretvorila nekada divna kuća, pravi dom. Neki ljudi, vjerovatno mještani okolnih sela, iz rodnog ognjišta plemenitog čovjeka, odnijeli su sve što se odnijeti da, a da nije veliko i da se ne primijeti. Odnesene su utičnice, pločice sa kade, wc daska, česme, bojler, čak su i kablovi koji vode do utičnica čupani skroz iz kuće, tako da su ostale rupice i kanali kroz koje se naziru okolna brda. Vrata, šteke. Ostao je krevet, stol i komodica. Mali kamin, tepihe te razne druge stvari u privremenu kuću bebe Adnana donijele su brižne komšije. Iste one koji su se kasnije sjetili da u Sarajevu postoji jedno malo Udruženje koje se bori da sve bebe imaju flašicu toplog mlijeka, pelenu i dekicu. Dobri Bekir je još jednom pokazao svoju velikodušnost, kad je porodici uključio struju koja će danas stići i obasjati sobicu bebe Adnana. 
Ova porodica je morala biti izmještena iz svoje kuće jer u njoj živi mnogo članova i jednostavno nemaju životnog prostora. Zato su bili primorani uraditi ovaj korak. Adnanov otac želu da radi, radi sve i svašta, ali teška bosanska zima kad-kad iz džepova izbije sve. Sa nadom u srcu, strahom u oku čekaju proljeće. Baš za vrijeme naše posjete Adnanov babo je izvlačio teške balvane iz šume.
Svi koji želite pomoći porodici bebe Adnana i preslatke Saide, možete na razne načine, nabavkom šporeta na kojem porodica može kuhati, pomoći da im priključe vodu jer oni trenutno žive bez vode.
Adnanu smo odnijeli kolica, sjedalicu, 4 paketa pelena, paket mlijeka, hranu za bebe, prehrambeni i higijenski paket te veliki paket odjeće. Saida je oduševljena setom za princeze. Iako je ona već prava mala princeza.

Zahvaljujuci vasim donacijama u nas fond, mi smo uspjeli bez pokretanja akcije odnijeti veliki paket pomoci u drugi dio zemlje. Onaj dio koji je preživio i preživljava svašta.

Adnanu i našim drugim bebama, sličnim, identičnim i nadamo se ne gorim situacijama možete pomoći doniranjem baby i prehrambenih artikala, a vaše novčane donacije možete donirati uplatom na jedan od narednih načina:

Uplate na: 
Uplate iz BIH: 154-180-20092471-62 
Primalac: Udruzenje Obraduj nekoga
Intesa San Paolo Banka
Svrha doznake: Projekat „Idemo na babine – Svaki dan“

Uplate iz inostranstva: 
IBAN: BA391541802009247162
S.W.I.F.T: UPBKBA22
Paypal direkt link www.paypal.me/obradujnekoga
Paypal: aidas-m@live.com