Posjeta porodici malene Lare kojoj je svaka pomoć dobro došla!
 
Pozivom na 090 292 045 donirate 3 KM za sve gladne bebe humanitarnog projekta “Idemo na babine!”
 
 
Klopče, lijepo naselje nadomak Zenice. Dva puta smo prolazili pokraj kuće male Lare, a da je nismo vidjeli. Učinilo nam se da je to šupa, i da je nemoguće sa tu stane sedmočlana porodica. Ipak, moguće je.
Ispred kuće istrčaše dječica – Lara i njen godinu dana stariji brat Ishan. Potom Aladin i Benjamin. Najstarija sestra je u školi. Jako je teško vidjeti da djeca žive u jednoj ovakvoj kući. Jedna dobra duša dala im je na čuvanje ovu kuću, a pored nje ima i nova kuća, ali nije adaptirana. Emir, otac ove divne dječice, čovjek čiji žuljevi i nabrekle, oteknute šake ponajbolje pokazuju njihovo stanje, stidljivo govori da se bori. A to potvrđuju komšije, poznanici, oni koji zovu Emira da iscjepa drva, da odradi koji poslić. Soba najstarije kćerke, njenih 3 kvadrata ce vas ostaviti bez teksta i vidjet cete u kakvim uslovima žive tinejdžeri ove zemlje. Ovo dijete nije jedino. Naizgled su to djeca za koju mislite da imaju sve, da se ne razlikuje od vaše djece. A zapravo, to su djeca čiji snovi sežu daleko, daleko više od oronulog prozora koji ih ne štiti od hladnoće, daleko više od kućnog praga koji se raspada i plafona koji svaki čas može da se uruši na njihove glave. To su djeca koja traže da ih prepoznamo, uputimo koju toplu riječ i pokušamo im pomoći. Tako da sustignu svoje snove.
Sreća male Lare je nemjerljiva. Igračica i koji slatkiš i njima nista vise ne treba. A zapravo treba, daleko više. Dok mala Lara misli da je dobila ono što treba, njena majka uzdiše jer nema ogrijeva za ovu zimu. Otac pokušao obezbjediti, ali završio tamo gdje mu sigurno nije mjesto. Ruke Larine majke su modre jer nema ves mašinu. Ali kaže, odlično joj je, makar ne plaća kiriju. Cjelokupna primanja su im 67 KM dječijeg doplatka. Djeca pješače kući iz škole nekih 40 minuta, kad roditelji nemaju novca da im daju za autobusku kartu. Ko god želi pomoći može se direktno obraditi ocu Emiru na broj telefona 060 322 7270.
Mi ćemo nastojati i u budućnosti, ukoliko bude dovoljno donacija, posjetiti ih opet sa prehrambenim paketom pomoći. Djeca su se jako obradovala mlijeku, jer i Lara i Ihsan piju mlijeko.
Lara je dobila dva pakovanja pelena. Zahvaljujemo se na donacija pelena dm drogerie markt Bosna i Hercegovina-u, koji nam je uveliko olakšao jer je apel uz nekog razloga prošao prilično nezapaženo. Lara je dobila i dva paketa mlijeka, tjestenine i kekse koje nam je donirala društveno odgovorna kompanija KLAS d.d. Sarajevo d.d. , Plantago čajeve koje smo takodjer dobili kao donaciju. Porodica je dobila prehrambeni i higijenski paket, dvije vreće krompira i luka, djeca su dobila paketiće igračaka i slatkiša, kao i školskog materijala.
 
Lara je samo još jedno socijalno ugroženo dijete kojem pomaže naš humanitarni projekat “Idemo na babine!”. Mnogo je djece poput Lare i njene braće i sestara. Pozivamo vas da donirate baby i prehrambene artikle, a vaše novčane donacije možete uplatiti na jedan od narednih načina:
 
Uplate iz BIH: 154-180-20092471-62
Primalac: Udruzenje Obraduj nekoga
Intesa San Paolo Banka
Svrha doznake: Projekat „Idemo na babine – Svaki dan“
 
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA391541802009247162
S.W.I.F.T: UPBKBA22
Paypal direkt link www.paypal.me/obradujnekoga
Paypal: aidas-m@live.com

Idemo na babine

Unesite iznos donacije

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 10.00€