🔊MOLIMO VAS ZA PODJELU KAKO BI ŠTO VIŠE LJUDI VIDJELO🔊
Porodica Husić, Visoko, koja doslovno nema šta da jede…
 
Možete li zamisliti da godinama živite u uvjetima sa slike, a da ne želite tražiti pomoć? Možete li zamisliti da vam je za petero djece dovoljna šaka brašna, i dok imate tu šaku ne tražite pomoć? Eh kakvo je onda stanje kada ste konačno, nakon godina i godina, odlučili da zatražite pomoć?
Prije nekoliko dana u naš inbox stigla je molba jedne gladne majke. “Nama treba samo hrana”.
Danas smo ih posjetili da vidimo o čemu je riječ. Dok smo tragali za njihovom kućom, desilo se nešto nevjerovatno: komšije koje smo usput pitali za njih su doslovno drhtali od sreće uz riječi: konačno je neko došao! Sjetno i tužno su nam pričali kako ne poznaju skromnijeg i vrjednijeg čovjeka od gospodina Husića, kako ga godinama mole da potraži pomoć, a on odbija. Dok može makar koru hljeba donijeti kući, a često radeći rizične poslove zbog kojih porodica može ostati bez njega…
Majka nam je rekla da od petero djece ima jednog dječaka, Ibrahima, rođenog 2005, koji je invalid. Naime, dječak ima teški oblik epilepsije i oštećenje mozga uslijed čega je njegov mentalni razvoj trenutno na nivou dvogodišnjaka. Fiziloške reflekse nema, pa roditelji moraju kupovati pelene za odrasle. Dječak koristi Dapakine sirup koji je u ZE-DO kantonu duplo skuplji nego u Sarajevu.
ALI, kada smo ušli u kuću otkrila se još jedna strašna i tužna istina: četvero djece od petero ima određenih mentalnih poteškoća, tako da nisu podobni za školu. Jedino jedan sin, petogodišnjak ima zadovoljavajuće mentalne parametre.
Još jedna tužna činjenica je da je majka rekla da im treba samo hrana, ali dolaskom kod njih vidjeli smo da njima treba APSOLUTNO SVE! Porodica nema namještaja, nema ormara i plakara, pa odjeça mora stajati na podu. Nema kreveta na kojima bi djeca spavala, pa djeca spavaju na spužvama po podu. Šporet u kojem kuhaju ima ogromnu rupu. Vodu oni pokušavaju prokopati do kupatila koje je sve samo to nije.
Na iskaz komšija, do skoro nisu imali ulazna vrata, već ih je deka preko štokova “štiti ih od hladnoće”
Mi pokrećemo akciju za: prehrambeni veliki paket, pelene Ibrahimu, Dapakine sirup. Ko god može i ima način neka pomogne ovoj porodici i posjeti ih lično, dakle SVE je potrebno. Samo nemojte previše zatrpavati odjećom jer nemaju gdje da je drže. Adresa je: Križ 29/3, 064 446 9481 Husić Raza, Visoko.
Zbog hitnsti situacije apel će trajati tri dana. Možete donirati prehrambene artikle, sirup i pelene za odrasle, ili novac uplatom na naš žiroračun:
 
Uplate iz BIH: 154-180-20092471-62
Primalac: Udruzenje Obraduj nekoga
Intesa San Paolo Banka
Svrha doznake: Projekat „Idemo na babine – Svaki dan“
 
Uplate iz inostranstva:
IBAN: BA391541802009247162
S.W.I.F.T: UPBKBA22
Paypal direkt link www.paypal.me/obradujnekoga
Paypal: aidas-m@live.com
 

Idemo na babine

Unesite iznos donacije

Select Payment Method
Personal Info

Donation Total: 10.00€